Offerttjänst – Bra eller dåligt?

Det finns offerttjänster för en mängd olika branscher i Sverige. Kortfattat innebär det att konsumenten skickar in en förfrågan via denna tjänst varpå man får svar från 5-10 företag inom denna bransch. Ett smidigt sätt att snabbt få flera offerter som kan jämföras – eller inte?
Om du ska flytta och vill jämföra pris på flyttfirmor (eller annan tjänst) i din stad finns generellt två olika vägar att gå. Den första vägen är att ringa/maila eller på annat sätt kontakta varje företag och be om offert. Den andra vägen är att gå via en offerttjänst vilket snabbt kan ge svar från flera företag utan att man som kund behöver ha kontakt med dem. Vilken väg man bör välja beror lite på vad man prioriterar.

Exempel med flyttfirmor
Offert – Fördelarna
Den största och tydligare fördelen att jämföra flyttfirmor via en så kallad offerttjänst handlar om smidigheten. Du behöver inte söka upp kontaktuppgifter, sitta i telefonkö eller skriva mail till flera olika företag på egen hand. Vill du ha in offert från fem företag behöver fem kontakter tas om du vill göra det själv.
Sker det istället via offerttjänsten kommer denna tjänst automatiskt skicka ut exakt samma uppgifter till de flyttfirmor som är anslutna till tjänsten. En förfrågan skickas därmed in via tjänsten där man anger när flytten ska ske, hur stort bohag som ska flytta osv. Direkt efteråt får flyttfirmor som valt att samarbeta med tjänsten en förfrågan (oftast via mail) varpå de förbundit sig att svara inom en viss tid.

Som kund går det på detta sätt att, inom exempelvis 48 timmar, få ett flertal svar. Det blir därmed lätt att ställa offerter från flera olika flyttfirmor mot varandra och därmed välja den som erbjuder billigast flytthjälp.
En annan fördel med denna väg att det skapas en viss kvalitetskontroll. De som driver offerttjänsten för göteborg flyttfirmor vill aldrig samarbeta med flyttfirmor som inte håller avtal eller får anmälningar mot sig. Det skulle ge dålig publicitet vilket knappast gynnar tjänsten.
Offert – Nackdelarna
En nackdel med att söka företag via offerttjänster är att vissa av dessa tjänster är otydliga med vilka man samarbetar med. Det kan exempelvis stå att ”du får offerter från flera flyttfirmor”. Men hur många det är och vilka dessa är framgår inte alltid.
Problematiken är att det kan framställas som att man får kontakt med nästan alla flyttfirmor i staden medan det egentligen handlar om ett fåtal. I det fall man enbart får svar från 2-3 firmor finns en fördel att komplettera jämförelsen genom att kontakta flera företag på egen hand. Därmed faller lite av fördelen med denna jämförelse.
En annan nackdel är att priset kan komma i för stort fokus. Det är denna kritik som i vissa fall har framförts till sidor som jämför försäkringar. Det går snabbt att få offert från flera försäkringsbolag och dessa listas sedan efter pris. Men någon större redovisning om vad som ingår i försäkringarna framgår inte lika tydligt.
Detta kan även gälla flyttfirmor som lämnar offerter via offerttjänsten. Det företagen framförallt konkurrerar med via dessa tjänster är priset – men kunden bör även intressera sig för kvalité, rykte, garanti osv.