7 Tips som gör flytten så mycket enklare

Allt blir vad man gör av det. Så är det även med att flytta. Det kan bli krångligt, dyrt och bara en jobbig dag – eller en trevlig dag tillsammans då allt flyter på. Här bjuds på 7 tips som gör flytten smidigare.

1. Kolla vad flyttfirma kostar
Den absolut enklaste vägen är att låta en flyttfirma ta hand om allt inom flytten. De kan packa allt, flytta allt och sedan städa hela huset. Men smakar det – så kostar det. Men kontakta en lokal flyttfirma för att få offert på de tre olika delarna. När du vet vad du kostar kan du även tydligare säga om det är värt det eller inte.
2. Markera ut sladdarna
Ta frystejp och markera ut vilka sladdar som ska användas var. Det gäller till TV:n, datorn och ljudanläggningen. Därmed blir det extremt mycket lättare att sätta tillbaka allt efter flytten.
3. Gör packlistor – Skriv inte på kartongerna
Flyttlådor kan lånas från din flyttfirma, köpas hos Clas Ohlson eller hyras. Men oavsett vad du väljer så gör en ordentlig packlista. Skriv inte ”böcker, kläder, sladdar” på kartongerna utan skriv istället en stor siffra samt vilket rum den ska stå i efter flytten. Exempelvis ”1 Kök”.
Sedan gör du en lista (gärna på Google Drive) där du skriver upp vad som är i lådorna. Därmed kan ni packa en hel del flera månader före ni ska flytta. Skulle ni behöva något är det ju bara att titta på listan och lyfta fram rätt kartong.
4. Prata med vänner och bjud på något gott
Vill du inte betala en flyttfirma för flytten behöver du få hjälp av släkt eller vänner. Se till att fråga dem i god tid så att de inte är uppbokade. Var även generös med mat, fika, pauser och ett lugnt tempo. Vänner som kommer och hjälper till vill ha en trevlig dag som inte blir allt för sen. Hellre för många än för få. Skulle det bli för många kan ju alltid några börja plocka upp och göra ordning i nya lägenheten.
5. Sätt upp lappar till grannarna
Sätt upp en lapp i trapphuset att ni kommer att flytta. Grannarna kommer då ha betydligt mer överseende med oväsen under flyttdagen. Dessutom bör du skriva ditt mobilnummer på lappen så de lätt kan ringa dig om de är behov av hissen, som ni annars belamrar.
Kom även ihåg att liknande lapp bör sättas upp i kommande trappuppgång så att inte första intrycket av dig blir dåligt.
6. Kolla upp hemförsäkringen
Kontakta dit försäkringsbolag och berätta när du kommer att flytta. Täcker försäkringen även om du har dubbelhyror?
7. Köp riktiga kartonger
Nej, banankartonger är inte smidiga flyttkartonger. Vill du ha mindre kartonger så köp ”halva” flyttkartonger som därmed kan staplas enkelt med de fullstora. Att snåla på flyttkartonger är helt fel väg att gå. Du kan eventuellt spara någon hundralapp – på en flytt som kostar några tusen. Vill du inte köpa så låna. Men håll dig till standarkartongerna.